Kannattiko pancha karma?

IMG_3157Vietin neljä viikkoa Sri Lankassa pancha karma-hoidoissa ayurvedalääkärin klinikalla. Se oli uhkarohkeata, sillä en olisi ikinä arvannut että saan niin voimakkaan detox-reaktion, että ihoni menisi rikki, että vuotaisin kudosnestettä kaikista raajoistani, että saisin tulehduksen, että turpoaisin….
Muutama vuosi sitten tein seitsemän+ päivän paaston Lempäälän luontaiskylpylässä. Silloinkin minua oli vaivannut ihottuma, semmoinen pieni, vaikkakin pitkäaikainen, ja jouduin ajoittain käyttämään valkoista puuvillahanskaa niin että näytin Michael Jackson-fanilta. Sielläkin se ärtyvä käsi turposi tiukaksi palloksi ja vuotavaksi kammotukseksi, kunnes se mystisesti parani kokonaan, eikä ihottuma tullut enää koskaan takaisin. Tätä kokemusta muistelleen sinnittelin nyt ayurvedahoidoissa vaikka uskoni oli välillä tosi heikko. Oksettamiset ja suolenpuhdistukset, silmien ja nenän öljyhuuhtelut ja pahanmakuiset juomat eivät tuntuneet juuri missään –kyllähän kaikki ovat joskus oksentaneet ja selvinneet siitä vammoitta. Mutta se iho!
-Aitoa pacha karma-hoitoa ei unohda ikinä, sanoi lääkärini ja pakkasi mukaani nelisen kiloa kuudenlaisia lääkkeitä. Niitä minun pitää syödä ja juoda seuraavat 3-4 kk. Lopullisen tervehtymiseni kannalta olisi erittäin tärkeätä että en keskeytä kuuria –vaikka mieli tekisi. Lääkkeet ovat kamalan makuisia. Kuurin aikana ei saa nauttia yhtään alkoholia. Saan tingittyä itselleni capuccinon pari kertaa viikossa. Musta tee on ok.

Tätä jään kaipaaman.
Tätä jään kaipaaman.

Olen nyt päässyt onnellisesti kotiin. Ihana ranta ja kookospalmut elävät enää valokuvissani. Turvotukset ovat laskeneet, ihottuma on tulipunainen enää toisessa käsivarressa ja haalistuu, näppylöitä ei ole nimeksikään. Ihottuma on arpeuttanut ihoani, mutta se näyttäisi olevan pinnallista ja katoaa varmaan. Vasen nilkka on vähän paksumpi kuin oikea. Ehkä se jää tuollaiseksi. Ryhtini on muuttunut. Olen suoristunut. Ja sitten vielä se keveys. Vihdoinkin koen keveyden, josta ihmiset ovat puhuneet pancha karma-hoidon tuloksena. Kävellessä jalat ja koko kroppa tuntuvat kevyiltä ja mietin että – Vau, tältäkö tuntui olla nuori!? Entä aistit? En huomaa suurta eroa, paitsi että näen paremmin vanhoilla silmälaseillani kuin uudemmilla. Kaikkein uusimilla laseilla en näe mitään.
Mitä maksoi?
Sri Lankalla hinnat ilmaistaan yleensä dollareissa. Minulle hoitopäivä hinta oli 80 taalaa eli vajaat 60 €. Toisessa paikassa hinta oli USD 40. Minä sain viidakkohoitolassani 4-5 tuntia hoitoja, kuljetukset ja lounaat sekä viimeisen viikon ilmaiseksi koska hoito venyi. Neljänkympin paikassa sai lääkärin diagnoosin ja seurannan, 1 -1,5 h hoidon ja lääkkeet. Hinnat ovat kohtuulliset. Lääkärit hoitavat paikallista väestöä puoli-ilmaiseksi, mutta on ihan oikein että meiltä laskutetaan enemmän. Länsimaalaiset terveysturistit haluavat tietysti myös mukavamman ympäristön ja sellaisen luominen maksaa myös. Sri Lankalla on tarjolla myös deluxe-tason ayurvedapaikkoja joista täytyy maksaa keskim. 300 dollaria/päivä.
Tyypillinen n. 50 dollarin huone Sri Lankassa.
Tyypillinen n. 50 dollarin huone Sri Lankassa.
Useimmilla hoitoloilla on vierashuoneita, joita voi vuokrata. Sellaisen haluaisi ehkä ottaa kaikkein rankimpien hoitojen ajaksi, mutta jos Sri Lankalle asti lähtee, kannattaa hakeutua rannan tuntumaan. Mirissassa iha kivat huoneet maksoivat 20-40-60-70 dollaria. Sieltä voi myös vuokrata kokonaisia taloja jos haluaa lähteä porukalla matkaan. Kannattaa googlettaa esim. sanoilla resort, villa, ayurveda spa ja katsoa kartalta paikan nimiä, jonne kiinnostaa lähteä. Tripadvisor on verraton. Eteläisen Sri Lankan paras matkustuskausi on tammikuusta heinäkuuhun. Sen jälkeen alkaa sadekausi. Tavallisen rohkealle ihmiselle uskallan suositella esim. 10 päivän hoitoa. Omaa hc-hoitoani en uskalla suositella ennenkuin olen nähnyt lopputuloksen. Alan kuitenkin jo aavistelemaan että lopputulos on hyvä. –Palaan siihen myöhemmin.
Oman lääkärini hoitola on nimeltään Madushani Ayurveda Spa. http://www.lakayur.com/ . Sivulla on monta hienoa artikkelia erilaisista menetelmistä ja sairauksien hoidoista. Kuvat taitavat olla vanhasta paikasta, en tunnista ihan kaikkea. Sivu on englanniksi kirjoitettu, mutta kieli on hyvää ja selkeää joten googlen käännöspalvelu saattaa toimia. Kannattaa kokeilla.
Ystäväni Rauni kävi hoidoissa toisessa hoitolassa, naislääkärin ohjauksessa ja oli kovin tyytyväinen. Ulugedara Villa –nimisen paikan lääkäri Prabha Weeranayake oli pyöreä ja elämäniloinen. Hän oli saanut myös valtion virallisen lääkärikoulutuksen. Sri Lankalla, Intiassa ja myös länsimaissa kannattaa tarkistaa että ayurvedalääkärillä on asianmukainen koulutus. Joskus hieroja-terpeutti saattaa esiintyä lääkärinä. Terapeutin koulutus on 6 kk, lääkärin 6 vuotta.

Tähän päätän toistaiseksi Sri Lanka Ayurveda-hoitoblogini. Palaan parin viikon kuluttua lyhyesti ja myöhemmin kun lääkekuuri on loppu. Kiitos seurastanne!

Julkaissut Kookoshuone

Rakkaudesta luontoon, viisauteen ja kirjoittamiseen. Ja uteliaisuudesta kaikkeen.

%d bloggaajaa tykkää tästä: