Tiibetiläisen terveystieteen resepti: Sopivasti liikettä, lämpöä ja tiiviyttä

Sveitsiläinen Padma Ag. on valmistanut tiibetiläisen reseptin mukaisia yrttituotteita jo 40 vuoden ajan.
Sveitsiläinen Padma Ag. on valmistanut tiibetiläisen reseptin mukaisia yrttituotteita jo 40 vuoden ajan.

Tiibetiläisen lääketieteen – tai pikemminkin terveystieteen – juuret ovat Himalajalla, jossa kesä on yhtä lyhyt kuin Suomessa, ja talvi yhtä kylmä ja raaka. Siksi tiibetiläinen lääketiede on lähempänä meitä suomalaisia kuin ayurveda, ja ainakin ruokakulttuurin osalta lähempänä kuin kiinalainen lääketiede. Näillä kolmella on silti myös paljon yhteisiä piirteitä, jotka perustuvat samantapaiseen käsitykseen ihmisruumiin psykofyysisestä rakenteesta. Sillä on myös yhteys Hippokrateen humoraalioppiin.

Tiibetiläiset ravinto- ja hoitotieteet ovat kehittyneet alueella, jossa talvi on pitkä ja ankea, jossa syödään riistaa ja nautaeläinten lihaa, sekä runsaasti viljaa (ohraa) ja maitotuotteita. Toisin sanoen: aivan päinvastoin kuin Intiassa ja muissa Aasian lämpimissä maissa. Vihannekset ja yleistyvä vegetarismi tulivat Tiibetiin vasta kun tieverkosto kehittyi nykyisen muotonsa. Sitä ennen ruokavalioita täydennettiin tuoreilla ja kuivatuilla villiyrteillä, jotka oikein käsiteltynä myös paransivat useimmat taudit.

Ytimessä terve energia

Tiibetiläisen hoitotieteen ytimessä on elementtioppi ja typologia. Sen mukaan kaikki on tehty maasta, vedestä, ilmasta, tulesta, ja näiden yhteisestä perustasta, eli avaruudesta (eetteri) ja näiden dynaamisesta vuorovaikutuksesta. Buddhalaisessa filosofiassa näitä tekijöitä edustavat koheesio, virtaus, lämpötila (väreily) ja avarutiib.med. ingredientsus on sen antelias tila, jossa kaikki tapahtuu.  Ihmisessä nämä dynaamiset periaatteet, niiden tasapaino ja häiriöt, muodostavat joko terveen tai sairastuvan ruumiin. Mielellä on tärkeä osa ihmisen energioiden tasapainossa, mutta niin on myös ravinnolla ja elintavoilla. Siksi energia on niin tärkeässä asemassa tiibetiläisessä mielen ja terveyden hoidossa. Ja siksi potilaan typologia pitää selvittää huolellisesti ennen kuin tasapainotus tai lääkintä voidaan aloittaa.

Monissa lähimaissamme, Virossa, Sveitsissä, Itävallassa, Saksassa ja Venäjällä, tiibetiläinen lääketiede otetaan vakavasti länsimaista lääketiedettä täydentävänä tietopankkina, ja sen oppeja ja lääkeaineita testataan modernin lääketieteen menetelmin. Sveitsiläinen Padma Ag. on tutkinut ja valmistanut yrttilääkkeitä jo yli 40 vuoden ajan. Padman tutkittuja tuotteita ei vielä saa Suomesta. Virosta saa.

Dr. Nida in Tallin
Tri Nida Chenagtsang

Suomessa on pieni piononeerijoukko (katso täältä), joka opiskelee maineikkaan Tri Nida Chenagtsangin johdolla. Nida Chenagtshang on kymmenen vuoden ajan matkustanut tauotta luennoimassa , kehittänyt länsimaiseen ajatteluun sopivia opetusmateriaaleja, ja tuonut yhteen integroivasta tieteestä kiinnostuneita länsimaisia lääkäreitä ja psykiatreja ym. hoitoalan ammattilaisia. Tiibetiläisen tieteen ja kulttuurin merkittävin suojelija, hänen pyhyytensä Dalai-lamakin on rohkaissut häntä työssään. Suomessa hän viimeksi kävi opettamassa ”nuorentamisen taitoa. ” Huhtikuussa 2016 kolmisensataa alan harjoittajaa koko maailmasta kokoontui Tallinnaan alan kongressiin. Kattojärjestö on Kansainvälinen perinteisen tiibetiläisen lääketieteen akatemia, IATTM.

Julkaissut Kookoshuone

Rakkaudesta luontoon, viisauteen ja kirjoittamiseen. Ja uteliaisuudesta kaikkeen.

%d bloggaajaa tykkää tästä: