Olisinpa apina!

Kädellisen pelottava tuijotus.
Kädellisen pelottava tuijotus.

Alan jo olla ihan kypsä. Inhottaa tämä jatkuva oman ruumiin tarkkaileminen, ruokkiminen, juottaminen ja voiteleminen. Enkä kestä terveitä ihmisiä jotka koko ajan puhuvat siitä mikä on terveellistä ja mikä ei.
Hoitolan puissa ja katoilla hyppelee notkea apinaperhe. Välillä uhmakkaasti karjuen ja välillä loikkien niin että viidakko rytisee. Miksi en voi olla kuin apina? Tuommoinen joka vaan loikkii ja venyy eri suuntiin, eikä yhtään mieti miltä siitä tuntuu? Eipä silti, välillä apinat jäävät pitkäksi aikaa paikoilleen istuskelemaan palmun latvukseen, mielettömän pitkä häntä roikkuen kohti maata, suorana kuin luotinaru. Ehkä ne sittenkin tunnustelevat vointiaan…Ei, kyllä ne varmasti meditoivat, ajattelematta sen kummempia. …Kädellisen tuijotus pelottaa minua hieman. Tuntuisi varmasti samalta jos kohtasi älyllisen, mutta eri tavalla ajattelevan avaruusolennon silmästä silmään. (Apinoiden planeettaa ei lasketa koska tyypit olivat apinan näköisiä, mutta käyttäytyivät kuin ihmiset.)
-Ne tulevat tänne joka sunnuntai, kertoo Tohtori Seth.
Olen jo ehtinyt ajatella Hanumania, voiman ja taistelun erikoisjumalaa ja miettinyt kuinka vahvoja ja liikkuvia apinat ovat, ja koska paikallinen väki selvästikin ilahtuu aina apinoita nähdessään, ajattelen että ehkä niitä pidetään jonkinlaisena siunauksena. Tohtori kysyi minulta aikaisemmin että uskonko astrologiaan, ja siksi kysyn nyt:
-Uskotko sinä hindujen jumaliin?
-Totta kai. Pakko se on, olenhan ayurvedalääkäri. Ayurveda tulee Intiasta. Etkö ole nähnyt alttariani vastaanottohuoneessa? Siinä on Buddha ja hindujumalat kaikki yhdessä, sulassa sovussa.
Aavistelen että tohtori ei sittenkään ole varsinaisessa kutsumusammatissaan. Silti hän kiertelee paljon maaseudulla ja hoitaa köyhiä samalla rennolla asenteella kuin osallistuu konferenssimatkoihin tai hoitaa meitä sairastelevia turisteja.
Hanumanin apinaperhe viettää rentoa lepopäivää kuten kaikki muutkin Sri Lankalla sunnuntaisin.
Dr. Seth Wijayasinghe
Dr. Seth Wijayasinghe
Hanuman on taistelun ja urheilun jumala, mutta krikettimaajoukkueen paita jossa on vuosiluku 2011, on ainoa mikä yhdistää tohtorin kilpaurheiluun. –Koulumme oli maan paras kriketissä. Olin joukkueessa ja olisin halunnut jatkaa, mutta isä sanoi että kriketti vie kaiken ajan ja vaati minua lopettamaan. Hänelle oli tärkeätä että joku jatkaisi hänen työtään ja lukisi kaikki 2000 ayurveda-alan teosta, jotka hän on kerännyt elämänsä aikana. Veljeni oli jo lähtenyt opiskelemaan länsimaista koululääketiedettä ja siskoni luki insinööriksi. Näin minusta tuli ayurvedalääkäri, tohtori tilittää.
Olen saanut akupunktuuria häneltä. Miksi? Sehän ei kuulu perinteisen ayurvedan menetelmiin.
-Otan sen mukaan hoitoihin koska se nopeuttaa ja tehostaa niiden vaikutusta. Ayurveda on hidas, kärsivällisyyttä vaativa menetelmä. Ihmisillä ei ole aikaa niin pitkiin hoitoihin. Sen takia se ei ole ykkösvaihtoehto myöskään paikallisen väen keskuudessa. Täällä mennään mielellään ennustajien ja henkiparantajien luokse – vaihtelevalla menestyksellä. Käytän myös tiibetiläisen lääketieteen metodeja, refleksologiaa ja esim. Thaimaan perinnelääketieteen osaamista. Lisäksi lääkärin koulutukseen kuuluu myös allopatia ja laaja länsimaisen lääketieteen oppimäärä.
Haluan haastatella tohtori Sethiä päähoidosta, sillä vaikka en usko siihen, se näyttää toimivan. Minä en tohtisi millän uskoa että yrteillä terästetty öljy voisi imeytä aivoihin kun se levitetään päälaelle. Tiedän että kallossa on sahalaitasaumoja ja itselläni vielä ties mitä ylimääräisiä rautalankoja, hakaneuloja ja painautumia aivoleikkauksen jäljilta. Kallon ja aivojen välissä on vielä aivokalvo, -se missä minulla aikanaan oli kasvain. Hieroja painelee ja rutistelee kalloa kovaa joka puolelta kun hän on levittänyt ja hieronut öljyn päähäni. Olen jo aivan koukussa tähän hoitoon ja myös kokovartalohierontaan, ja pelkään että ajaudun vararikkoon kun tulen kotiin. Kotona tosi halpa (pimeänä maksettu) mikä tahansa hieronta maksaa 50 €. Rehellisesti ostettu 80-90€, jopa enemmän.
Minulle on nyt tehty tätä joka päivä kahden viikon ajan, koska tohtori oli vastaanottanut vikailmoituksen aivoistani sekä havainnut yliherkkyyttä hermoissa. Tätä olin vähiten odottanut. Olen melkein 20 vuotta sitten alistunut siihen että vasen sääreni on lievästi hermovammainen ja myös yliherkkä kivulle. Asentotunto puuttuu, se on arka kosketukselle ja olen kaiken tämän takia vähän vino, mikä puolestaan aiheuttaa selkävaivoja yms.. Mutta näiden hoitojen myötä pystyn nyt kävelemään paljain jaloin karkealla hiekalla ja pienillä kivillä ilman kamalaa kipua. Tunto vasemmassa jalassani on normalisoitunut noin 50 %. Lisäksi keskittymiskykyni on erittäin hyvä.
-Kyllä lämmin öljy löytää tiensä aivoihin ja sillä on vitaminisoiva vaikutus. Se imeytyy soluihin ja lisää niiden elinvoimaa ja hermosolujen välityskykyä. Yritämme tavoittaa hypotalamuksesi, sanoo tohtori.
Voiko öljy imeytyä kallon ja aivokalvon läpi aivoihin?
Voiko öljy imeytyä kallon ja aivokalvon läpi aivoihin?
Auyrvedassa puhutaan tasapainottamisesta ja puhdistamisesta. Tältä osin se on minun kahdaltani toteutunut. Ihmisen ruumis kaikki ihmeellisine toimintoineen osaa mainosti korjata suuren osa omista vioistaan, ihan kuin hyvä tietokone. Mutta joskus ei. Joskus tärkeät elimet tarvitsevat apua ja tukea tai jotakin häädön tapaista. Ihottumani on kamala. Edestäpäin ei huomaa muuta kuin punaiset kyynärtaipeet, mutta kun käännän selkäni paljastuu koko syyhyttävä kauheus. Selkä, polvitaipet, reidet, pohkeet, käsivarsien takaosa …yök.
Reagoivatko kaikki ihmiset detoxiin ihollaan?
-Eivät kaikki, mutta ihotautiset tietysti. Mutta myös esim. maksasairauksissa nähdään detox-reaktio usein selässä.
Tohtori lupaa että ihottumani on kuiva ja siisti parin-neljän päivän päästä. Hyvä niin, koska lähtisin mielelläni myös pienelle turisti- ja pyhiinvaelluskierrokselle ennenkuin viisumin menee umpeen. Sydämessäni olen jo varautunut siihen että turistikierros jää seuraavaan kertaan – sillä tykkään tästä paikasta ja tulisin mielelläni uudelleen.

Julkaissut Kookoshuone

Rakkaudesta luontoon, viisauteen ja kirjoittamiseen. Ja uteliaisuudesta kaikkeen.

%d bloggaajaa tykkää tästä: