Sisäpuhdistus alkaa

Ayurvedalääkärini oli poissa kolme päivää. Tänään hän tulee takaisin. Koko perhe lähti yhdessä viettämään Thai  Ponggalia.  Sri Lanka on buddhalais-enemmistöinen maa,  kaikki täydenkuunpäivät ovat pyhäpäiviä ja valtion virastot, pankit ym. ovat suljettuja. Thai Ponggal on tammikuun täysikuu, nelipäiväinen sadonkorjuufestivaali, joka on erityisen tärkeä myös tamileille.Lääkärini perhe on buddhalainen ja he viettivät samalla myös tohtori Sethin äidin 10-vuotiskuolinpäivää. Suunnitelmissa oli käydä osoittamassa anteliaisuutta köyhille, eli jakamassa dana-lahjoja ja mennä suureen temppelin rukoilemaan.

Eilen sain hieman kevyemmän hoidon. Näppyläni olivat kovin ärtyeet runsaasta hieromisesta, joten nyt sain maitohierontaa. Vain hiukset ja kaula, niska ja  hartiat hierottiin yrttiöljyllä, loput vartalosta lehmänmaidolla. Muistelin aikoja kun imetin vauvoja. Kalhari pahoitteli käsivarsiini tekemiään mustelmia. Hän näytti kovin yllättyneeltä että oli tehnyt ne. Myös otsan ja päälaen valutukseen käytettiin maitoa.  Se oli rauhoittavaa. Oli  kuitenkin niin järkyttynyt silmien öljyhuuhtelusta etten oikein pystynyt nauttimaan siitä että valkoinen lempeä maito valuisi hiuksien läpi poistaen kaiken stressin. Kalhari valutti lämmintä öljyä silmäkuoppiini ja komensi sitten avaamaan silmät ja pyörittelmään niitä ympäri, ympäri. Olin varma että en pystyisi näkemään mitään moneen tuntiin, mutta mitään sellaista ei tapahtunut. Kaikki oli hyvin. Hän voiteli myös selkäpuoleni voiteella jonka rauhoitti näppylöitä.

IMG_2892Illaksi sain majatalolleni (kuva) mukaan termoksen lämmintä vettä varten ja kaksi pilleriä.

-Syö klo 19, ei maitotuotteita eikä papayaa, ota pillerit kuuman veden kanssa ja klo 21 ja mene nukkumaan. Aamulla alat käydä wc:ssä ja sen jälkeen otat aina kupillisen kuumaa vettä. Aamiaiseksi syöt vain riiskeittoa. Okei?

Suunnilleen näin menettelin. Söin ikävän päivällisen: kermaisen perunakeiton ja päälle keitettyjä vihenneksia. Jossain vaiheessa huomasin että ”kermainen” viittaa maitotuotteeseen, mutta uskottelin itselleni että Sri Lankan perunat ovat herkullisia ja kermaisen oloisia soseutettuna. Keitin veden ja laitoin termokseen. Otin pillerit klo 21.30 ja aloin käydä wc:ssä yhden jälkeen yöllä. Yön edetessä vatsakivut olivat kovat. Alkuyöstä pystyin hieman nukkumaan mutta aamuyöstä  en juurikaan. Kadutti koko homma, mutta muistelin Leifin sanoja. –Doktorn är så snäll. Jättesnäll.

-Tohtori on niin kiltti, hurjan kiltti .

Kulutin viisi kupillista kuumaa vettä yön aikana. Joka kerta kun vesi kosken lailla valui systeemini läpi, se sattui enemän ja enemmän. Lopuksi join vain puoli kupillista ja sen jälkeen pystyin nukahtamaan. Kello yhdeksältä aamulla tyhjennys kipuineen oli poissa. Olo oli melko normaali kun menin riisikeitolle ja sitä odotellessa juttelin pitkään majatalon emännän kanssa. Hän kertoi minulle tsunamista ja sisällissodasta. Palmujen latvoista löytyy edelleenkin esineitä tuon hirvittävän katastrofin jäljiltä.

Julkaissut Kookoshuone

Rakkaudesta luontoon, viisauteen ja kirjoittamiseen. Ja uteliaisuudesta kaikkeen.

%d bloggaajaa tykkää tästä: