Koppimopolla viidakkoon

Dr. Seth Wijayasinghe
Dr. Seth Wijayasinghe

Sri Lanka on kuin pieni Intia, mutta täältä puuttuvat Intian huonot puolet. Ayurveda ja perinteinen terveydenhoito ovat maan hallituksen erityisessä suojeluksessa. Hoito on yksi rastitusvaihtoehto kaavakkeessa jossa kysellään syytä maahan tulemiselle. Tunnen olevani hyvissä käsissä jo pelkästään sen vuoksi. Tapaan lääkärini ennenkuin kunnolla ehdin asettua taloksi, katsella paikkoja, käydä uimassa tms. normaalia. Dr. Seth Wijayasinghe on nuori mies, kaunispiirteinen ja hänellä on pelottavan valkoiset hampaat. Isänsä on ayurvedalääkäri ja professori,  ja veljensä on myös ayurvedalääkäri. Tämä nuori sukupolvi on huolellisesti perehtynyt myös länsimaalaiseen lääketieteeseen. Tohtori Sethin  vaimo Dana on Ayurveda-terapeutti, juuri nyt äitiyslomalla.

Minut on kuljetettu tuktukilla  viidakkoon. Täällä viidakko alkaa jokaisen talon takapihalta, mutta nyt mennään aika pitkälle pieniä punaisia polkuja, ja useamman kanavasillan yli. Pihassa on jotakin vanhaa, jotakin uutta, ja jotakin keskeneräistä. Vanhat bambumajat kertovat entisaikojen hoito-olosuhteista. Uudemmassa kivirakennuksessa on tunnelmallisen atriumin ympärillä kuusi huonetta eri tarkoituksiin ja sen viereen valmistuu vierashuoneita uuteen tyylikkääsen mutta ei prameaan, rakennukseen. Tapaamme tohtorin huoneessa työpöydän ääressä jonka lasilevyn alla on kaikenvärisiä ja monenmuotoisia yrttejä ja papanoita omissa lokeroissaan. Ovat koristeita, taitavat olla parasta ennen muinoin.

Tuktuk
Tuktuk

-Miten voit? hän kysyy. Ja minä kerron että voin huonosti lentämisestä, tuntuu kuin painaisin 200 kg, mutta muuten voin yleensä hyvin, ja sitten näytin valokuvia, näppylöitä ja kerroin iho-ongelmasta ( kts. ed. blogipostaus)  ja hän sanoo että hän pystyy parantamaan sen. Olin tietysti ylen tyytyväinen. Sitten hän ryhtyy diagnosoimaan. Muutama tarkka kysymys, kielen värin muodon ja peitteen tarkastus ja sitten pulssi. Pulssi on tärkein. Sen avulla lääkäri pystyy määrittelemään potilaan kehomielityypin, joka perustuu elementtien keskinäiseen tasapainoon ruumiissa ja mielessä. Pitta edustaa tulielementtiä, vata edustaa ilma- ja avaruuselementtiä ja kapha veden sekä maan elementtiä. Kaikki potilaat voi luokitella johonkin näistä tai niiden yhdistelmiin. -Sinä olet pitta ja ikäsi puolesta olet myös vata. Vata-kausi alkaa 45 vuoden iässä. Olet siis pitta-vata. Sinun kapha on heikko, ihan liian heikko, ja sinulla on päässä vikaa.  Tämä johtuu siitä että vatasi on häiriintynyt. Onko sinulta leikattu umpisuolenlisäke? Aha, on. Paha juttu, se on nimittäin vatan koti. Munuaistoiminta on heikko. –Onko sinulta tarkastettu billirubiini? Tämä on hormonaalista. Siinä oli diagnoosini.  Kerroin sitten myös että minulle on tehty aivoleikkaus. Tri Seth lupasi että iho-ongelma hoituu varmasti ja muihin ongelmiin voi saada parannusta. Näistä tärkeimpänä hän piti pään ongelmia. Taisi sanoa että aivoni ovat täynnä kaikenlaista sontaa ja bakteereita…ei kovin imartelevaa. Iho-ongelma johtui allergiatyyppisestä myrkytyksestä. Ja näin minulle aloitettiin panchakarma puhdistushoito.

Julkaissut Kookoshuone

Rakkaudesta luontoon, viisauteen ja kirjoittamiseen. Ja uteliaisuudesta kaikkeen.

%d bloggaajaa tykkää tästä: